ZEN (paraula del mes d’agost 2021 per Scrabble)

Ja som a l’agost i no hi ha res com la meditació ZEN per relaxar-nos i gaudir de les vacances jugant a Scrabble!

Aquesta paraula l’utilitzem molt a l’Scrabble en català, ja que és un mot de només tres fitxes amb la cobejada Z de 8 punts (que no sempre és fàcil de posar), així que ZEN és una d’aquelles jugades que tard o d’hora apareixen al tauler.

ZEN paraula mes agost 2021

I què fem si ja s’ha emprat aquest mot? Podem allargar-lo per aprofitar aquests punts? I tant que sí!

ZEN apareix com a terminació dels verbs acabats -itzar, en la tercera persona del plural del present indicatiu. Molts d’aquests verbs us seran familiars: actualitzen, agilitzen, agonitzen, aguditzen, alcoholitzen, alfabetitzen, animalitzen, caracteritzen, caramel·litzen, carbonitzen, caricaturitzen, aromatitzen, automatitzen, autoritzen, banalitzen, centralitzen, cicatritzen, civilitzen, climatitzen, comercialitzen, comptabilitzen, cotitzen, culpabilitzen, digitalitzen, dramatitzen, escandalitzen, esclavitzen, escolaritzen, focalitzen, formalitzen, indemnitzen, independitzen, individualitzen, industrialitzen, infantilitzen, informatitzen, materialitzen, memoritzen, mentalitzen, normalitzen, organitzen, paralitzen, penalitzen, pol·linitzen (ep! i aquí ens afegim una L·L!), protagonitzen, ridiculitzen, ruboritzen, socialitzen, traumatitzen, urbanitzen, utilitzen, vocalitzen… I molts d’altres que ens hem deixat pel camí!

Malgrat aquesta tirallonga d’opcions, només hi ha dos verbs on apareix ZEN a totes les conjugacions: adotzenar i entretzenar-se (entestar-se).

I encara tenim ZEN per estona…

Però com alguns d’aquests verbs són curiosos, farem un incís:

  • Hi ha verbs d’aquesta terminació –itzar (que ens permetrà utilitzar el ZEN, com hem vist abans) que es vinculen amb nacionalitats, cultures o religions, com ara americanitzar, arabitzar, anglicitzar, castellanitzar, catalanitzar, cristianitzar, europeïtzar, francesitzar, germanitzar, grecitzar, hebraïtzar, hel·lenitzar, italianitzar, llatinitzar, occitanitzar, romanitzar, sinitzar… Fins i tot, arran de problemes polítics és creen paraules com balcanitzar (fragmentar un territori en entitats polítiques independents i sovint enemistades entre elles). Una altra curiositat: només tenim un verb que faci el contrari: fer perdre aquest tarannà d’una zona/cultura del món i és… descatalanitzar (molt depriment!).
  • Barbaritzar: cometre barbarismes.
  • Batologitzar: repetir innecessàriament.
  • Bronzar: revestir d’una capa de bronze (algun objecte) o embrunir (fer tornar bru).
  • Colzar: aquest ja el coneixem!
  • Macadamitzar: no, no té res a veure amb les nous de Macadàmia! És pavimentar una calçada amb macadam (capes de pedra matxucada amb un rebliment que omple els buits entre les pedres).
  • Mediumitzar: convertir (o esdevenir) algú en mèdium.

El ZEN només apareix als verbs?

No, hi ara! Ara us resumim (perquè també hi ha moltes opciones) alguns substantius i adjectius que contenen ZEN al seu interior i amb els quals podreu fer una gran jugada de Scrabble! El tema químic també dona molt de sí… Paraules com benzè, fan el plural amb –ens, per això podem tornar a utilitzar ZEN per crear benzens, per exemple. I d’aquí sortirien benzènic, benzenoide, bromobenzens, etilbenzens, fosfazens… I no ens oblidéssim del zenc (o zinc).

Els números també us ajudaran! Com ja hem vist amb els verbs adotzenar i entretzenar-se, podem jugar amb els plurals i femenins de diversos números, tant ordinals com cardinals. En dotze no apareix ZEN, però sí ens dotzens o dotzena/es (com passava amb benzè). Per tant, podem comptar amb: onzens/na/nes, tretzens/na/nes, catorzens/na/nes, quinzens/na/nes, quinzenada/es, quinzenal/s, quinzenari/ània, setzens/na/nes

Això no és gaire agradable, però pots patir ozena (afecció de les fosses nasals caracteritzada per crostes i supuració fètida).

Per compensar, recordem una flor, l’assutzena.

Com és habitual en la paraula del mes, també trobem dos gentilicis amb ZEN: atzenetí/inasantquirzenc/a.

Una marca comercial pot esdevenir una paraula reconeguda al diccionari, com ara la maizena.

Ara que vigilem tant el sol perquè no ens cremi, recordem zenit i zenital.

Per als amants de la Història tenim zengita (membre d’una dinastia de governadors locals que van governar Síria i Mesopotàmia) i zenata (individu d’una tribu amazic nord-africana, famosa per la seva cavalleria lleugera, establerta a la Península Ibèrica des del moment de la formació d’al-Àndalus).

I només ens queda zend, també anomenat zand, del qual ja vàrem parlar fa temps.

Així que ens acomiadem fins al setembre i, per aquells que ho anagramatitzen tot, us diem: esnob cascaven!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.