ZINC (paraula del mes de desembre 2020 per Scrabble)

Aquest mes de desembre, acabem un 2020 que ens està fent parar bojos! Sembla que haguem perdut un cargol, però tot i així volem seguir jugant a Scrabble amb vosaltres, amb ZINC!

zinc paraula mes desembre 2020 scrabble Hospitalet FISC

Acomiadem l’any 2020 jugant a Scrabble amb ZINC, perquè no se’ns corroeixin els cargols que ens queden i no ens manqui la salut (mai tan valorada com ara). I, a més a més, amb aquesta paraula fem molts punts! No oblidem que la Z és una fitxa de vuit punts i sempre fa pujar la puntuació de la partida…

Però primer el que va primer… què és el ZINC? Es tracta d’un element químic que apareix a la taula periòdica (aquesta taula ja ens ha donat moltes paraules interessants, com ara el gal·li). També es pot dir zenc (especialment quan està en làmines). Si en voleu més dades, us podem dir que és de nombre atòmic 30, pertany al grup IIB de la taula periòdica i té un pes atòmic de 65,38. 

Amb el zinc podem zincar un metall, és a dir, recobrir-lo d’una capa de zinc, especialment per prevenir la corrosió. Això a nosaltres ens va de primera, perquè un zinc al tauler es pot convertir en zinco, zincarà… Això sí, amb zenc no es pot fer, no existeix el verb zencar

Allò que és zíncic o zíncica és relatiu o pertanyent al zinc, o bé allò que en conté.

Per als més químics, hi ha la zincita (òxid de zinc) i la hidrozincita (carbonat bàsic de zinc).

Però si sou més aficionats a l’art i la il·lustració, potser coneixeu la zincografia, tècnica artística on es grava una imatge utilitzant planxes de zinc. Aquells qui dominen aquest art se’ns diuen zincògrafs o zincògrafes.

I ara que ja ens hem posat els cargols a punt amb un bon bany de zinc, us desitgem, des del Club de Scrabble de L’Hospitalet, que acabeu de passar el 2020 amb salut i que ens poguem retrobar el 2021!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.