COLZ (Paraula del mes de setembre 2019)

Aquest setembre recordem COLZ, un verb en versió mallorquina a les nostres Paraules del mes!

Anteriorment, hem espremut mots com TIX, QUIT, HAL, TONY 

A més, avui veurem moltes acepcions de paraules conegudes que, potser, desconeixíem.

Colz és la primera persona del singular en indicatiu del verb colzar; és a dir, corbar en forma de colze.

Per jugar a Scrabble en català és molt interessant. Fixeu-vos-hi: només una vocal (la O, que no és la nostra favorita). De consonants, una C, una L (una mica empipadores, de vegades) i una Z (estimada i maleïda a la vegada, pels seus 8 punts i per la dificultat per posar-la).

Què més podríem fer amb aquest colz, a més de conjugar el seu verb?

  • Colzada: un cop de colze. També és una girada pronunciada d’un riu, camí… 
  • Colza: és una planta, varietat de nap. De les seves llavors s’extreu l’oli de colza (de trist record pels que som més grans).
  • Colzat: és un ciri de cera d’un colze de llargària. Però, per la part tecnològica, també és un arbre, una canonada…, que té un colze o uns quants.
  • Colze: a l’anatomia, articulació del braç i l’avantbraç i les parts toves que l’envolten. Per proximitat, la zona de la màniga corresponent al colze. També és una antiga mesura de longitud, equivalent a la distància del colze al cap dels dits. Vinculat al dit abans de colzat, part d’un arbre, una canonada…, en forma de colze. 
  • Colzera: és una bossa que es fa a la màniga a la zona del colze o un pedaç al colze d’una màniga. Aquestes acepcions les coneixem tots. Però també és la ronya que surt al colze! I, a més a més, en el tema armamentístic, defensa del cúbit, dita també guarda de colze, metàl·lica en l’arnès blanc. En l’àmbit terapèutic, un embenat o aparell ortopèdic per a protegir o immobilitzar la regió del colze. També és un braçal fet de pell molt gruixuda o de cuir que els boscaters es posen al braç esquerre quan tallen brossa o llenya espinosa. 
  • Colzet: en el teler, part de l’arbre principal o cigonya on va el tirant que, unit al muntant de les taules, li dona el moviment alternatiu.
  • Recolzar (amb totes les seves conjugacions): descansar, una cosa, sobre un suport. O posar una cosa de manera que recolzi o descansi sobre un suport. També pot ser sostenir-se en una posició inclinada fent descansar els colzes, l’esquena, etc., sobre un suport. 

I aquesta darrera definició ens recorda que ens cal clavar els colzes i estudiar com mai! Comença un nou curs, amb noves paraules per jugar i campionats a cada cantonada!

Bon retorn al dia a dia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.