HAL (juny 2016)

No hi ha juny que no tinguem una paraula amb la lletra H… Per què? Doncs, perquè, com és tradicional, premiarem al nostre campionat la millor jugada amb aquesta lletra, així que estigueu atents!

HAL és la manera baleàrica de dir halo, primera persona de l’indicatiu del verb halar.

Aquest verb té dues accepcions, i ben diferents! Per una banda, pronunciant la H aspirada, vol dir menjar, i es d’origen caló. Pronunciant la H muda, halar és un terme marítim: estirar un cap, un ormeig… per atreure quelcom o moure (una embarcació), de terra estant, per mitjà de les amarres.

fixat_hal

Tenim dos verbs on apareix HAL i, a més, estan relacionats: inhalar i exhalar, que podem unir a hàlit… O halitosi (ecs!).

Ens podem posar forts fent halterofília i ser halterofilistes que aixequen halters (o halteris) ben pesants…

El món de la química s’avé molt amb HAL: tenim halur, haló, halogen, haloform, halogenació, halogenat, halogenant, halogenur, halohidrina, haloxilina, haloide, isohalina, oligohalí/ina, polihalí/ina, polihalita

Quan fem fotografies cal que vigilem que no es formin halos (per això existeix el procediment antihalo).

Sabeu què és l’halita? Doncs, senzillament, la sal comuna! I té variants com halític o halúrgia (fabricació de sals)… Els organismes adaptats als medis salins s’anomenen halòfils (si són plantes, halòfits) i als organismes que no suporten una mínima concentració de sal, halòfobs.

Si fem una passejada pel mar, trobarem halibuts, uns mol·luscs anomenats haliòtids i podrem practicar l’halièutica (art de la pesca). Hi ha un tipus de pedres del fons submarí anomenades inhalites.

Finalment, mirem a l’estranger… Provinent de l’hebreu tenim halacà/s, que és el conjunt de lleis i tradicions legals del judaisme i, com segurament sabreu, el hall (paraula anglesa) és la recepció d’un hotel… Potser d’un hotel de Lille? 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.