Història de l’Scrabble

El joc va ser creat per Alfred Mosher Butts, l’any 1938, un arquitecte de Nova York  durant una època de forta crisi econòmica. En realitat, era una variant d’un joc de paraules que ell mateix havia inventat abans, anomenat Lexiko. Tots dos jocs tenien el mateix nombre de fitxes i la mateixa distribució de punts, ja que el creador havia calculat, a partir d’una anàlisi de freqüència,  les lletres que apareixien a la portada del New York Times. Al principi, el joc es deia Criss-Crosswords, amb un tauler de 15 x 15 caselles i semblava uns mots encreuats.

Alfred Mosher Butts

Durant molts de temps, en Butts no va aconseguir interessar a cap empresa en el seu joc, però, James Brunot, que havia comprat un dels pocs jocs originals Criss-Crosswords que havia fabricat el propi Butts li va voler comprar els drets per fabricar el joc.

En Brunot va reorganitzar una mica les caselles multiplicadores i va canviar el nom del joc: a partir d’aquell moment es va dir “Scrabble”, que vol dir aproximadament “gratar frenèticament”.

La popularitat de l’Scrabble va anar creixent paulativament però el 1952, el president de Macy’s, va jugar-hi i va gaudir molt de l’experiència. Però es va sorprendre al saber que, a seva botiga, no tenien el joc i en va fer una gran comanda. Com en James Brunot no podia fer front a una comanda tan gran, va vendre’s els drets de fabricació a una empresa més gran.

Amb el pas del temps, els drets han anat canviat de mans per fallides, vendes i fusions de les empreses. Actualment, la marca registrada Scrabble pertany a Mattel.