ONÇA/PEÇOL (paraula del mes de setembre 2020 per jugar a Scrabble)

Ja som al setembre de l’estrany any 2020, i seguim jugant a Scrabble amb ONÇA i PEÇOL! (potser a l’escola o a la feina no tornarem, però que l’scrabble no falti, ni que sigui per internet!)

Aquest mes us volem presentar dues paraules curtes amb Ç (onça i peçol), que és una fitxa de 10 punts, però freqüentment dificultosa d’emprar.

Sabeu què és una onça? No, unça no, que aquesta ja la coneixem. És un nom donat a diversos mamífers de la família dels fèlids, com el guepard o el jaguar.

Si volem allargar onça sobre el tauler de Scrabble, podem fer jonçajónçara (diversos tipus de plantes herbàcies). Si un lloc està ple de jonça, serà jonçat o jonçada.

Per l’altra banda… sabeu què és un peçol? No, no es menja… això és el pèsol. El peçol ve del món tèxtil (com ara el lliç, el tex…). Es tracta de l’acabament d’un ordit que es lliga, fil per fil, al començament d’un altre ordit.

També és un tros de cordill o una llenca de cuir amb què es lliguen les potes d’un animal per immobilitzar-lo. D’aquí surt el verb empeçolar, que és travar les potes d’un animal amb peçols (com quan s’esquilen les ovelles).

Au, una doble ració de mots originals per començar bé la temporada!

#paraulames #motsgabia #scrabblecatalà #scrabbleCAT #scrabbleencatalà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.