LLIÇ (paraula del mes de gener 2020)
Comencem gener i any 2020 (però no dècada!) amb lliç.
Una paraula amb una magnífica Ç de 10 punts i amb una I com a vocal! Sempre pensem en cercar una A o una O per fer ÇA o ÇO. Potser, fins i tot, busquem una U.
Però si tens aquelles maleïdes L que no fan més que molestar, la solució perfecta és lliç.
Segurament molts no coneixereu aquest mot: ve del món tèxtil i es tracta dels conjunt de bagues muntades en unes barres o un marc que serveix, en els telers, per a classificar i fer pujar o baixar els fils d’ordit. El seu plural és lliços.
Que li volem donar més ús a lliç? El primer que pensarem serà afegir una O: lliçó. I d’aquesta paraula, podem fer el verb alliçonar, alliçonador, alliçonament…
Però també podem fer una lliça, que no és un mot tan conegut. Pot significar un camp clos on es feien les justes i els torneigs; un combat en desafiament; o una lluita pública amb escrits, discursos, etc. També és un pati davant la porta d’una masia.
Com el lliç està vinculat als telers, hi ha moltes paraules del món tèxtil relacionades, com ara:
- Tiralliços (només plural): en el teler, conjunt de tirants i palanques que transmet als lliços els moviments del mecanisme d’excèntriques, de la maquineta de lliços, o del registre de molles.
- Lliçatge: conjunt d’aparells usats en el picat dels cartons de la jacquard.
- Lliçador: persona que fa lliços per a teixir o en ven. També pot ser un llicet usat en els telers de cintes.
- Enlliçar: afegir lliços al teler.
- Portalliços: en el teler mecànic, arbre petit amb politges al qual es pengen els lliços.
I si ets de Lliçà de Munt o de Lliçà de Vall (Vallès Oriental), seràs un lliçanenc (o lliçanenca).
Hem negociat amb els Reis d’Orient perquè us portem de part seva, al llarg de l’any 2020, dotze noves paraules del mes del vostre interès. Esperem que així sigui!
Deixa un comentari