-ÇU- (aquell gran desconegut)

Primer de tot, agrair a la nostra companya premianenca, l’Arola, aquest article tan divertit, i a l’hora, tan cert… La Ç amb la U? Sí, senyors i senyores, existeix!

Imaginem-nos que comences a fer les teves primeres partides a Scrabble i, de cop i volta, veus que tens una Ç al faristol, comences a suar i no saps què fer amb ella. És una lletra rara, lletja, complicada, tot i que, a canvi, val 10 punts, no està malament, encara que és de les lletres que fins i tot penses que si l’hagués agafat el teu contrincant, estaries encantat. Ara no saps què fer-ne i, de moment, la deixes a un costat. Passen les tirades i encara la tens allà, solitària, sense tenir opcions per a fer un scrabble, ni res. I penses, i si canvio les fitxes? Me la trec de sobre i amb una mica de sort, ja no la veig més! Fet!

Al cap d’unes tirades, veus que el teu contrincant fa una cara de felicitat exagerada, i només agafant una sola fitxa, et diu: 62 punts!

Hòstia! 62 punts amb una sola fitxa? No m’ho puc creure! Però si era la meva fitxa marginada, de la qual finalment m’he desampallegat, desitjant no veure-la més! 62 punts que he enviat al sac! I només amb aquesta lletra solitària!

És quan el teu rival et diu unes paraules que se’t claven amb foc: la Ç sempre es col·loca al final de paraula o seguida d’una A o una O, a més a més només ÇA i ÇO també són correctes, i es poden jugar així, sense més, com acabo de fer, i ja veus que és molt agraït!

fixat_ÇU

Així que passa el temps i les partides, vas agafant vocabulari i experiència, i quan entra al faristol la fitxa Ç, automàticament busques una paraula on la Ç sigui final de paraula, com podria ser feliç o dolç, una paraula que la contingui com podria ser raça o cançó, o simplement busques una A o una O al faristol i al tauler, que si a més dóna algun premi sucós (doble o triple de lletra o paraula), per fer una paret, esgarraparàs un bon grapat de punts per a atrapar el teu rival, o allunyar-te més d’ell, i cada vegada que ho fas, penses en aquells 62 punts!

Però davant d’una norma, sempre hi ha la dita de «l’excepció confirma la regla»! I aquesta vegada, no serà menys. Tenim l’excepció que confirma la regla!!!

I si ara diem que hi ha algunes paraules, hem de dir ben poques, que no combinen la Ç ni amb la A ni amb la O, sinó amb la U???

Sí! -ÇU- costa de creure, eh?

Doncs aquí van algunes d’aquestes paraules, on totes elles es poden flexionar.

  • Alçur/a/ada/ades
  • Totes les conjugacions del verb alçurar
  • beçull/s
  • cabeçut/ts/da/des
  • capçut/ts/da/des
  • torçut/ts/da/des (també les variants amb colltorçut, contorçut, destorçut, distorçut, estorçut i retorçut)
  • Vençut/t/da/des (també les variants amb convençut, invençut i revençut)
  • Endreçuries
  • Forçut/ts/da/des
  • Traçut/ts/da/des

A partir d’ara, sempre que ens entrin fitxes noves al faristol i una d’elles sigui la Ç, podrem mirar si tenim alguna U per a fer alguna de les paraules esmentades que, a més a més, convenientment flexionades, podem arribar a fer scrabbles i, així arribar a fer una jugada ja no d’aquells 62 punts, sinó que podria ser centenària! Com podrien ser els scrabbles:

alçurar, alçurau, alçureu, alçuram, alçurem, beçulls, cabeçut, capçuda, capçuts, forçuda, forçuts, torçuda, torçuts, traçuda, traçuts, vençuda, vençuts

o scrabbles+1:

alçurada, alçurava, alçurant, cabeçuda, cabeçuts, capçudes, estorçut, forçudes, invençut, torçudes, traçudes, vençudes

#scrabbleCat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.