XUC (agost 2015)

Avui dia, la majoria pensem només en euros… Però la situació actual de Grècia, on estan vacil·lant si seguir amb l’euro o tornar a l’antiga dracma, és un escenari molt adient per a la nostra paraula del mes.

Nosaltres ens referirem a l’extinta pesseta (en circulació fins al 2002), més exactament a la moneda de 5 pessetes, anomenada duro (de peso duro), que en l’argot dels malfactors es coneixia com a XUC (plural, xucs), una fortuna… ben petita! Igual que per qui tingui la X i com a vocals, només la U.

fixat_xuc

Però els encants no acaben aquí. XUC es pot allargar fent:

  • Xucla/es i xucladit/s (peixos). La nansa de pesca per a les xucles es diu xuclera/es.
  • Feixuc/s.
  • Xucrut/s: clàssica col fermentada pels alemanys.
  • El verb xuclar i xuclador/a/s/es. Ep! No oblideu xucl, conjugació baleàrica de la primera persona del singular en indicatiu, que ens permetrà usar XUC per a fer una paral·lela!
  • Xuclamel/s: una espècie arbustiva.
  • Xuclet: xuclada forta feta a la pell d’una persona i la senyal que deixa o defecte produït al final de la colada en un motlle, si no hi ha prou metall.
  • I deixem per al final tres verbs amb la mateixa base: matxucar, emmatxucar (totes dues, donar cops a una cosa, deixant macadures) i desemmatxucar (arreglar l’emmatxucament a una cosa emmatxucada).

Esperem que aquestes vacances aprofiteu per a fer unes bones sobretaules jugant a Scrabble i usant les nostres paraules del mes. Bon estiu!

La definició d’aquesta paraula prové del Diccionari Català-Valencià-Balear (http://dcvb.iecat.net)

#scrabblecat   #scrabble   #scrabbleencatalà   #motsgabia   @lhescarrascat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.