XUM (paraula del mes d’octubre 2021 per Scrabble)

Gent, això s’acaba! Després de 100 mesos seguits oferint-vos una paraula curta ben interessant per jugar a scrabble en català, ens acomiadem aquest octubre amb XUM!

Si poguéssim triar les vocals del nostre faristol de scrabble, la U no seria una de les preferides, oi? Però tenim la sort de conèixer diverses paraules del mes que ens han solucionat més d’un problema: hum, cunç, suny, xuc

Per això, XUM, amb una sola vocal, una valuosa X de 10 punts i una M (que de vegades ajuda i, d’altres, molesta) ens anirà d’allò més bé en una partida de Scrabble.

XUM és una conjugació del verb xumar (ep! que també es pot dir xamar!) que utilitza regularment el nostre cosí mallorquí amb ganes de festa. Perquè xumar té varies accepcions: beure a morro, mamar (un nadó) o beure vi (vaja, emborratxar-se a conciència, com el nostre amic verd de la foto).

xum paraula del mes per jugar a scrabble en català

Què més podem fer amb XUM?

Parlant de nadons, tenim el xumet, un estri molt útil perquè la criatura xumi… i calli.

També existeix el catxumbo, que sovint anomenem quan no sabem identificar un color (color de catxumbo), que en realitat és una closca llenyosa i dura d’alguns fruits, de la qual es poden fer vasos, grans de rosari…

Tenim dos termes conegut (però no gaire estimats quan te’ls trobes a prop), que són el pixum (mullena de pixats) i el greixum (greix abundant).

I perquè no es digui que no ens acomiadem amb algun terme culte i espatarrant per fer un scrabble de pel·lícula, us deixem axumita (que pertany o és relatiu al regne d’Axum o als seus habitants).

Us agraïm la paciència que heu tingut aquests més de set anys (començant el juliol de 2013) seguint les nostres “paraules del mes”. Però això no vol dir que no ens puguem seguir trobant amb altres articles esporàdics!

Esperem que el vostre vocabulari i afició per l’Scrabble s’hagin pogut incrementar amb nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.