CUNÇ (agost 2017)

Què fareu durant les vacances? Viatges? Estudis? O potser aprofiteu aquest mes per posar en cunç el vostre armari a l’estil de la Marie Kondo?

Aquesta és una paraula que s’utilitza molt poc actualment, però té molta història… Cunç (pl. cunços) vol dir posar en ordre o arranjar. Per a les forces navals és una disposició en què s’ordenen els vaixells d’un estol en combat i que varia segons el tipus de vaixells i el seu armament. L’aparició de l’aviació i el submarí va modificar les tàctiques navals i van aparèixer nous vaixells (portaavions, fragata antisubmarina, etc.) i cunços cada vegada més nombrosos i complexos.

Un verb molt llaminer per allargar aquest CUNÇ seria acunçar, que vol dir arranjar amb art, especialment llavorar, polir (pedres precioses). Passem dels militars navals als orfebres només afegint una A!

És tota una casualitat que dues paraules tan similars tinguin significats tan diferents, i això ens porta al darrer terme a comentar: escunç, que vol dir exactament això, coincidència o casualitat. Per tant, el verb escunçar-se seria escaure’s o coincidir.

I ara que ja tenim clara la paraula del mes, seguiré barallant-me amb els calaixos de la roba d’estiu!

fixat_cunc

#scrabblecat  #paraulames #motsgabia #escrable  #scrabblecatalà  #scrabbleencatalà

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.