HUM (desembre 2015)

Arriba desembre i ens ve al cap una cançó: vint-i-cinc de desembre… HUM, HUM, HUM!!!

Bé, ara sense bajanades, volem parlar de les onomatopeies, que tenim molt poc treballades…

HUM pot tenir un doble significat: per una banda; mostra desconfiança, reticència, dubte o incredulitat; per l’altre, la fruïció o el desig.

Tres lletres que poden expressar molts sentiments… I ben diferents!

Per a l’Scrabble en català, tots sabem que la H té molt valor, i que la U dóna poc joc amb les lletres cares (excepció feta pel nostre estimat NYU).

Però HUM ens demostra que pot ser una jugada mestra…

Si parlem de la humanitat/s (o inhumanitat/s), ens trobem humà/ns/na/nes, que poden ser sobrehumà/ns/na/nes, infrahumà/ns/na/nes,o fins i tot, inhumà/ns/na/nes. Com a verbs, podem humanitzar o deshumanitzar algú o alguna cosa.

fixat_hum

Relatius a la humanitat, hi ha més conceptes: com humanisme/s, humanista/s, humanístic/a/cs/ques, humanitari/s/ària/àries, humanal/s, humanitarisme/s

També hi ha el tema de la humitat/s, que ens dóna humit/s/da/des, humitós/a/os/es, humidificador/s, humidificant/s, humitejar (v), humectar (v), humectació/ons, humectant/s

La humilitat/s ens porta els humil/s, que es comporten humilment i es deixen humiliar (v)…

El humus del sòl té força paraules curioses: humina/es, húmic/s/ca/ques, humícola/es, humífer/s/a/es… També hi podem afegir exhumar (v), inhumar (v), inhumació/ons i exhumador/a/s/es.

L’os húmer ens dóna variants com escapulohumeral (de 15 lletres!) o humeral/s. Com l’humeral també es pot entendre com el drap de seda que porta el sacerdot sobre les espatlles, tenim, a més, superhumeral/s.

La humita/es és un mineral, un silicat de magnesi amb ferro i fluor.

Per als afeccionats a les cabres, ovelles i similars, tenim els transhumant/s, que duen a terme la transhumància/es, fent l’acte de transhumar (v).

I per acabar, que no ens falti l’humor/s! Tenim humorada/es, humoral/s, humorisme/s, humorístic/s/a/ques, humorós/a/os/es, humorositat/s, benhumorat/s/da/des, malhumorat/s/da/des, malhumorós/a/os/es

Aprofitem l’avinentesa per a felicitar-vos per les festes i desitgem que comenceu l’any amb molt bon hum…or!

#scrabble   #scrabblecat    #scrabbleencatalà    #motsgabia   #paraula

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.