NYIC (abril 2018)

Arriba l’abril, amb dies més agradables, que conviden a seure amb un bon llibre a l’aire lliure… nyiiiiiic! Punyeta, aquella porta ja està grinyolant, quina molèstia!
fixat_nyic
Aquest mes tornem a parlar d’onomatopeies (paraules que evoquen una acció imitant-ne el so), com ho són hum, nyac… 
Nyic (o nyics) representa un soroll estrident, un grinyol de gos… Curiosament, a part de l’onomatopeia, també és un adjectiu: un nyic o una nyiga és una persona irritable.
Un garranyic també és un grinyol… i són vuit fitxes, podem fer un scrabble, aprofitant una fitxa ja posada al tauler!
Sabeu què és un monyicot? Doncs és una criatura que mama, o un jove que actua com un infant. Aquest pot fer monyicotades, és a dir, accions pròpies d’un monyicot.
També podem allargar nyic fent monyica, que és una altra manera de dir monyeca, i té dos significats: 1) manyoc de roba o fils envoltat d’un drap que es fa servir, xopat amb un líquid, per a fregar algun objecte, especialment un moble per a envernissar-lo o enllustrar-lo; 2) mena de manyoc de roba, generalment petit, farcit d’una substància que en surt filtrada i dissolta, especialment la que conté sucre, medicament, etc., i se li dona a xuclar als infants.
Finalment, dues paraules que s’escriuen gairebé igual… Nyiclis és una exclamació usada per a indicar refús, equivalent a ‘jo no’. En canvi, nyicris és una persona escanyolida i malaltissa. Qui s’imaginaria que, només canviant la L per la R, el significat d’una paraula podria ser tan diferent?
I ara que hem vist com n’és d’útil el nyic, deixem de preocupar-nos per la porta que grinyola i seguim gaudint de la lectura…
#paraulames #motsgabia #scrabbleCAT

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.