XUS (setembre 2016)

Des que, per casualitat, vaig descobrir la paraula XUS, vaig desitjar poder utilitzar-la a una partida de Scrabble… i finalment ho podré fer!

Com ja deveu saber, el diccionari DOCSeL, utilitzat per la FISC i Scrabble Escolar, s’ha posat al dia per inaugurar aquesta nova temporada.

Aquesta és una de les paraules que val la pena conèixer, ja que conté la X i és curta, pel que fàcilment es pot fer servir.

Es tracta d’un anglicisme que ve del món de l’esquí: descens directe dut a terme amb els genolls flexionats, el tronc inclinat cap endavant i el cap cot, per aconseguir la màxima velocitat. Com es parla de “posició de xus” o “baixar esquiant en xus”, no té plural.

fixat_xus

Però si pensàveu que amb aquest mot s’acaba tot, us equivocaríeu! Aquí en teniu els possibles allargaments:

  • Catxús: el catxú és la matèria colorant vegetal extreta de l’Acacia catechu, emprada com a adob dels cuirs, en tintoreria per a obtenir marrons i negres i en preparacions cosmètiques.
  • Caixús: el caixú és el mateix que el catxú.
  • Cautxús: el cautxú segur que tots sabeu que és un elastòmer extret del làtex de diverses plantes, l’única de les quals que té importància industrial és l’hevea (Hevea brasiliensis). Hi ha molts productes que contenen cautxú vulcanitzat, sintètic.
  • Manxús: sobre el manxú hi ha diverses accepcions… 1. Relatiu o pertanyent als manxús o al manxú, 2. individu d’un poble que habita a la part sud-oriental de la península de la Manxúria, 3. llengua parlada en llocs dispersos de Manxúria.

No us moriu de ganes d’estrenar aquest XUS nou de trinca? Doncs anem a jugar una partideta!

#scrabble   #scrabblecat   #scrabbleencatala   #motsgabia

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.