XEL (paraula del mes de gener 2021 per Scrabble)

Comencem gener del nou 2021, desitjant poder trobar-nos a jugar a Scrabble a una bonica platja, amb un XEL als peus.

Que què és un xel? Doncs ve de l’anglès shell, que a Menorca es va comvertir en xel o xelet; una petxina, vaja.

Xel per jugar a scrabble en català

Així que si teniu una X (recordeu, val 10 punts!), una E i una L, esteu de sort! Un xel us donarà força puntuació quan jugueu a Scrabble en català. També podeu convertir un XE o un EL del tauler en un XEL, si teniu la fitxa que falta…

Però hi ha moltes més paraules que contenen un bonic XEL al seu interior…

I quines són, aquestes paraules?

Per començar, tots tenim aixelles. I sabíeu que la peça de tela entre la màniga i el cos (d’una camisa, per exemple) es diu aixelleró? (per motius obvis)

Seguint amb l’anatomia, però més avall, tenim el panxell, el tou de la cama. Més amunt, en canvi, trobem la mandícula o maixella; i aquell qui ha perdut les dents està esmaixellat/da. Si algú és manc, se’l pot anomenar manxol o manxell/a.

Després d’aquestes festes plenes d’àpats suculents, segur que ens ha sortit algun mixelín! Per exemple, potser hem abusat dels catxels que, com el xel, és un mol·lusc comestible.

I per rentar la vaixella a l’acabar aquests dinars o sopars, cal engegar el rentavaixella o llavavaixella. De tots aquests objectes bruts pendents de netejar en podem dir vaixellada.

Si volem fer una mica de turisme, podem visitar a un creixellenc/a (de Creixell, Tarragona), a un montixelvà/ana (de Montixelvo, Vall d’Albaida) o a un xelvà/ana (de Xelva, Serrans).

Si preferiu viatjar per mar, caldrà que pugeu a un vaixell! El tripulant d’un vaixell de guerra és un vaixeller/a. Una embarcació de fons pla s’anomena xalana o xelandrí. Un remoixell és un remolí i, si hi ha mala maror, li direm marruixell, marrutxell o marutxell. Si carregues coses a un vaixell estàs vaixellant.

Tenim alguns termes tècnics de telecomunicacions amb -xel-, com ara píxel o vòxel.

Si ens anem al camp, trobarem herba paixellera, xenixell, arbuixells (arbustos petits) i perxells/pleixells/aspres, que són les canyes per sostenir una planta. Tenim el verb pleixellar, que és posar pleixells a una planta.

L’orxella és un líquen d’on s’extreu un colorant del mateix nom; un orxeller/a és la persona que recull l’orxella i prepara el tint.

També podem veure ocells com el xixell/a. Per cert, si mai us heu preguntat com se’n diu del conjunt de plomes d’ocell que emprem per farcir coixins o matalassos, és el fluixell.

Hi ha un parell de paraules del món del tèxtil (sempre n’apareix alguna!) com ara teixell o moixell.

Per acabar, tenim alguns mots més…

El pitxell és un gerro amb broc per servir aigua o vi. Si és de terra cuita i envernissada, li podem dir pitxella.

A un esquitx també li podem dir esquitxell (petita porció d’aigua o fang que es desprén d’alguna cosa).

En alguns dialectes, al llardó se l’anomena greixelló.

I ara ja acabem, desitjant-vos un bon any 2021 i esperant que no sigueu uns eixelebrats, de manera que aviat tot això remeti i poguem tornar a trobar-nos per jugar a Scrabble en català tots plegats!

#paraulames #motsgabia #scrabblecatalà #scrabbleCAT #scrabbleencatalà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.