SENY (paraula del mes de juliol 2021 per Scrabble)

Arriba juliol… i encara que vulguem anar tots a la platja, hem d’actuar amb SENY, i jugar més a Scrabble!

Perquè el SENY és molt important a l’scrabble en català: no només a l’hora de prendre decisions durant la partida, també perquè aquesta paraula conté el dígraf NY, que val 10 punts, i cal saber-los aprofitar al màxim!

Amb SENY podem crear altres paraules vinculades: algú pot ser assenyat o, pel contrari, desassenyat o forassenyat.

També podem allargar aquest mot amb senya (detall o tret, la coneixença del qual pot servir per a reconèixer un individu o un objecte). D’aquí provenen entresenyacontrasenya.

No podem oblidar els senyals! I d’aquí podem jugar amb assenyalarsenyalitzarsenyalísticasenyalització

Quan entreu a l’església, el normal és senyar-vos (fer el senyal de la creu). També existeix el verb primsenyar, i el senyador/a (curandero que pretén de guarir certs mals senyant el malalt i dient determinades oracions o frases màgiques).

El SENY també ens porta al senyor o senyora, amb tot el que l’envolta: senyorívolsenyorialsenyoret/aassenyoratmonsenyor o monsènyer (ull, només en masculí!), senyoriaconsenyorsenyoratgesenyorada… I verbs com ara senyorejar (ep! verb amb dues fitxes de pes: NY i J!), ensenyorir i desensenyorir.

Si tens SENY, veuràs els avantatges de l’ensenyança, amb les paraules que s’hi vinculen: ensenyamentensenyableensenyant… i verbs com ara ensenyar i desensenyar. Això us obligarà a fer exàmens i potser alguna ressenya (també teniu el verb ressenyar). Un tema interessant a aprendre és el disseny (amb dissenyadordisseny…).

Un petit apunt històric: el sobresenyal era una vesta exterior en la qual figurava el senyal heràldic del qui la portava o el senyal heràldic posat sobre l’arnès o el cavall de batalla.

També tenim una planta amb SENY, la senyorida (també coneguda com a sajolida de bosc).

Però com ara mateix teniu el cap posat a les vacances, millor pensar en on anireu aquest estiu… Una visita als vostres parents montsenyencs o als amics senyeruts (de Senyera, Ribera Alta)?

I per acabar, us desitgem un bon estiu i que ens puguem retrobar amb normalitat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.