SENY (paraula del mes de juliol 2021 per Scrabble)

Arriba juliol… i encara que vulguem anar tots a la platja, hem d’actuar amb SENY, i jugar més a Scrabble!

Perquè el SENY és molt important a l’scrabble en català: no només a l’hora de prendre decisions durant la partida, també perquè aquesta paraula conté el dígraf NY, que val 10 punts, i cal saber-los aprofitar al màxim!

Amb SENY podem crear altres paraules vinculades: algú pot ser assenyat o, pel contrari, desassenyat o forassenyat.

També podem allargar aquest mot amb senya (detall o tret, la coneixença del qual pot servir per a reconèixer un individu o un objecte). D’aquí provenen entresenyacontrasenya.

No podem oblidar els senyals! I d’aquí podem jugar amb assenyalarsenyalitzarsenyalísticasenyalització

Quan entreu a l’església, el normal és senyar-vos (fer el senyal de la creu). També existeix el verb primsenyar, i el senyador/a (curandero que pretén de guarir certs mals senyant el malalt i dient determinades oracions o frases màgiques).

El SENY també ens porta al senyor o senyora, amb tot el que l’envolta: senyorívolsenyorialsenyoret/aassenyoratmonsenyor o monsènyer (ull, només en masculí!), senyoriaconsenyorsenyoratgesenyorada… I verbs com ara senyorejar (ep! verb amb dues fitxes de pes: NY i J!), ensenyorir i desensenyorir.

Si tens SENY, veuràs els avantatges de l’ensenyança, amb les paraules que s’hi vinculen: ensenyamentensenyableensenyant… i verbs com ara ensenyar i desensenyar. Això us obligarà a fer exàmens i potser alguna ressenya (també teniu el verb ressenyar). Un tema interessant a aprendre és el disseny (amb dissenyadordisseny…).

Un petit apunt històric: el sobresenyal era una vesta exterior en la qual figurava el senyal heràldic del qui la portava o el senyal heràldic posat sobre l’arnès o el cavall de batalla.

També tenim una planta amb SENY, la senyorida (també coneguda com a sajolida de bosc).

Però com ara mateix teniu el cap posat a les vacances, millor pensar en on anireu aquest estiu… Una visita als vostres parents montsenyencs o als amics senyeruts (de Senyera, Ribera Alta)?

I per acabar, us desitgem un bon estiu i que ens puguem retrobar amb normalitat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.