QUAD (paraula del mes d’octubre 2020 per jugar a Scrabble)

Ja arriba l’octubre del 2020 i, malgrat que comenci el fred, seguirem jugant a Scrabble! Aquest mes us convidem a viatjar en QUAD, que és incòmode i trontolla molt, però ens pot dur a llocs remots… Per si no n’heu vist mai cap, és una motocicleta tot terreny de quatre rodes amb tracció total… ideal per anar a fer un ral·li 😉

La Q en català [recordeu que normalment la utilitzem com el dígraf QU, encara que als campionats escolars cal afegir-li la fitxa U] val 8 punts i la volem aprofitar al màxim!

La podem posar al tauler tal com és o, simplement afegir una D a un QUA que ja s’hagi jugat abans. De totes maneres, serà una bona jugada!

Que la volem fer crèixer més? Doncs podem fer el seu plural, quads.

Però no és l’única opció, per descomptat.

quad scrabble català

Quines altres paraules surten amb -quad- per jugar a Scrabble?

Tenim paraules d’ús (més o menys) comú com adequadainadequadaapropinquada (que s’acosta a tu, ja sigui per mètodes naturals o màgics), liquadaequadorquadrarobliquadaquadern(des)enquadernar(des)enquadrarquadrillaquadriller(re)quadre o (re)quadro

En català apareixen també moltes paraules on apareix -quad- (sovint per la referència al quatre), que tenen a veure amb l’edat o el pas del temps, com ara quadragenariquadriennalquadrienniquadrimestral

A les matemàtiques, incloent la geometria, aquesta vinculació de -quad- amb el quatre fa que també trobem moltes paraules: (bi)quadrat/da(bi)quadrantal(bi)quadràticquadragèsim/alquadranglequadrangularquadraturaquàdric/aquadricularquadrilàterquadrilió (un bilió de milions), quadrilong (en forma de rectangle), quàdruple/a (com quan posem una paraula sobre dues caselles de “doble de paraula” al tauler de Scrabble!) o quadruplicar.

Com els mitjans de transport terrestre acostumen a tenir quatre rodes, podem trobar mots com ara quadricicle quadriga (com la de Ben-hur). Als avions, ho compten per motors, més que per les rodes… com en el cas de quadrimotor o quadrireactor. També tenim termes marítims com ara la quaderna, el quadernal o la quadrera (fusta a flor d’aigua, en un moll, que amarrar-hi barques).

Si entrem en el món militar trobem esquadraesquadró esquadrilla.

En termes familiars, podem trobar -quad- per diversos motius… Un quadrigemin/èmina és aquell nadó nascut amb tres germans més, tots junts. Si anem a cercar parents llunyans, ens trobarem quadravi/àvia (avi en cinquè grau), quadrinebot/da, quadrinet/a, quadrioncle i quadritia.

Posats a paraules estranyes, n’hi han més, amb -quad-?

Doncs sí! Per exemple, en termes de ciències naturals tenim la musaranya cuaquadrada, els músculs quàdriceps, la quadriplegia (o tetraplegia), les flors quadripètales (també en masculí), un quadrumà/ana (primat, “quatre mans”) o un quadrúpede/a (mamífer de quatre potes).

A les Arts Gràfiques, tenim la quadricromia i el quadratí.

Termes relacionats amb l’electrònica i les telecomunicacions també poden contenir un “quad”… Per exemple, quadracquadradet (el coixinet del telèfon), quadrifònic

Si sou de la Plana de Castelló, una quadrella és un camí travesser, paral·lel a la costa.

A la fusteria, quadejar és escairar un tronc, etc., perquè presenti quatre caires.

Si viatgem a l’Antiga Roma, trobarem el quadrigatus (moneda amb la imatge d’una quadriga, no de “quatre gats”, encara que ho sembli…).

A l’Edat Mitjana, el quadrívium o quadrivi era el conjunt de les quatre arts liberals: aritmètica, música, geometria i astronomia.

Un quadró és un tros de terra de conreu de forma quadrada.

I, finalment, a la física podem trobar un quadrupol i l’unnilquadi, element de la taula periòdica també anomenat Rutherfordi.

Com podeu veure, hi ha una carretada d’opcions per jugar a Scrabble en català amb quad! Això sí, la partida millor no la feu al vehicle en qüestió, no us quedaria ni una fitxa a lloc!

#paraulames #motsgabia #scrabblecatalà #scrabbleCAT #scrabbleencatalà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.