ÍDIX (novembre 2017)

Nois i noies, canvis a la vista!

Fa uns mesos vàrem tenir polèmica amb la supressió d’un munt d’accents diacrítics, però a l’IEC van fer alguns canvis més… entre ells ídix, antigament conegut com a jiddisch, llengua dels jueus asquenasites (judeoalemany).

fixat_idix

Ja no podrem fer un scrabble amb una J i dues I, però ídix és molt interessant per a jugar a Scrabble en català… Posar la X no sempre és fàcil; normalment al començar a aprendre a jugar a Scrabble utilitzem paraules de dues lletres, però és bo anar aprenent vocabulari nou… I si tenim la sort de posar aquesta paraula just al triple de paraula, caient la X al doble de lletra… 72 punts! Com un scrabble! Pensar-ho no us fa venir salivera?

Tot i així voleu treure-li més rendiment, oi?

Doncs llavors, tenim l’àcid nalidíxic, que s’utilitza d’antisèptic.

I també hi ha força verbs que contenen les terminacions -idix, -idixen, -idixes i idixo, com en el cas de coincidir (coincidix / coincidixen / coincidixes / coincidixo), decidir, (sub)dividir, elidir, enfastidir, enrigidir, (re)incidir, presidir i residir.

No esta gens malament, oi?

I encara que és una pega haver de tornar a aprendre la grafia de certs mots, ens arriben vàries paraules curtes molt útils! Què més podem demanar?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.