HUIT (paraula del mes d’agost 2020 per jugar a Scrabble)

Aquest agost, vuitè mes de 2020, tornem a passar per València i juguem a Scrabble amb la paraula HUIT!

L’huit (o vuit) és un número important, per diferents motius! A la Xina, és el número de la bona sort; si l’inclinem, serà el símbol de l’infinit; per assolir el Nirvana, cal superar vuit passos; designa el signe de l’escorpí al zodiac; a la numerologia occidental indica poder…

I seguim amb l’huit…

Per seguir gaudint de la companyia de l’huit al nostre tauler de Scrabble en català, hi ha moltes opcions per a fer-ho. Aquesta vegada, segurament coneixereu moltes d’aquestes paraules, perquè hi estan força vinculades al mateix significat!

Si seguim comptant (huit, nou, deu…), arribarem al díhuit i al huitanta.

Si ho fem amb nombres ordinals, ens trobarem: huitè, dihuitè o huitantè (i els seus femenins).

A mida que passen els anys, pots huitantejar (vuitantejar); és a dir, tenir pels volts dels 80 anys. Si tens els 80, seràs un huitantí/ina. En el cas de parlar d’un període de vuitanta anys, aquest serà un huitantenni (vuitantenni). 

Se’t ha oblidat felicitar el sant a algú? No t’amoïnis! “Tots els sants tenen huitada!”, així que el pots felicitar dies després. L’expressió ve per la huitada (vuitada), que és l’espai de vuit dies durant els quals l’Església celebra una festa solemne.

La caphuitada (capvuitada) és el dia que fa la setmana justa d’una festivitat o d’un esdeveniment. També tenim l’expressió: Tots els sants tenen capvuitada. 

Una figura geomètrica pot ser huitavada (vuitavat/da) si té vuit cares o costats.

I, per acabar, allò que és relatiu o pertany al segle XIX és huitcentista (vuitcentista). Això inclou a una persona que ha viscut o ha creat la seva obra al segle XIX o aquells investigadors que s’especialitzen en l’estudi del segle XIX. 

Parlant de huits i vuits… Us heu fixat que la paraula VACANCES té huit lletres… Gaudiu-les! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.