DEÇÀ i DREÇA (febrer 2018)

Deçà és una paraula amb Ç molt bonica i interessant… però que no pot crèixer de cap manera per a jugar a Scrabble, així que us regalem com a extra el mot dreça (del verb dreçar). Què més voleu, dos per un, com al supermercat!
Deçà s’utilitza quan una cosa està al costat d’una altra. Per exemple, diríem els horts són deçà el riu (que és com dir els horts són al costat del riu).
 
Dreça és una conjugació del verb dreçar, que és “posar dret allò que és inclinat” (dreça l’esquena o acabaràs amb gepa). Però també vol dir construir, per tant es pot dreçar una catedral o un monument (i no és que estigués tort!). També vol dir “anar recte a un lloc”: aquest camí dreça a la fontDreçar també seria proveir d’estris per a fer alguna cosa o posar les rodes de davant i radera d’un vehicle en la mateixa recta…
Aquest verb és molt interessant no només pels seus significats, també ho és perquè no trobem molts verbs amb la Ç, i és fàcil que trobem al nostre faristol una combinació d’aquest verb conjugat. 
fixat_deça
Trobem també adreçable i adreçador/a (segurament heu sentit l’expressió “passar per l’adreçador”, que vol dir que s’ha de fer alguna cosa, vulguis o no).
Altres verbs que contenen “dreça” serien redreçar (tornar a posar dret allò que s’havia torçat), endreçar i desendreçar.
Que la Ç us acompanyi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.