BOÇ (paraula del mes de març 2021 per Scrabble)

En març, seguim jugant a Scrabble en català, però amb el BOÇ posat!

El boç (una paraula curteta però de molts punts, gràcies a la ce trencada) és un aparell fet de corretges, filferro, vímet, etc., que es posa al musell d’alguns animals per impedir-los de mossegar; vaja, un morrió. Encara que, tot el dia amb la mascareta posada, sembla que nosaltres també en duguem un, de boç!

boç

D’aquesta paraula trobem un verb, boçar, que és posar el boç (a un animal), però també s’utilitza per dir vomitar o dir allò que caldria callar (descobrir un secret).

Emboçar és posar el boç (a un gos, un cavall…), o bé, cobrir-se la part inferior de la cara fins al nas o als ulls amb una bufanda, una capa… Quan li treus el boç a l’animal o et destapes, se’n diu desemboçar.

Hi ha un arbust de fulles verdes tot l’any i de flors blanques que es diu arboç. El seu fruit és la “cirera d’arboç” o arboça. Si trobeu un lloc poblat d’arboços, allò és un arboçar.

Existeix un municipi al Conflent que es diu Arboçols. El seu habitant s’anomena arboçolès o arboçolenc. Si us quedeu amb el dubte de perquè no esmentem la població de L’Arboç al Baix Penedès, és perquè el seu gentilici no té la Ç, és arbocenc.

Com veieu, boç, aquesta petita paraula, ens pot donar molt de joc a una partida de Scrabble!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.