AL·LIL (desembre 2017)

Al català l’ela geminada produeix una sonoritat molt maca a les paraules. De conegudes tenim il·lustració, el·lipse, al·leluia… Però en Scrabble no sempre ens venen les lletres adequades per fer aquestes paraules, i n’hi ha ben poques de curtes. Com a més comuns trobem til·la, il·lús, il·lès, ral·li... Però també trobem algunes poc comunes, com ara al·lè, hel·lè, al·lel o al·lil. Algú sap què és AL·LIL?

Doncs acabem l’any fent experiments químics. Si mirem al diccionari ens diu que és un grup alquil insaturat (amb fórmula CH2═CHCH2–). Vaja, una cosa ben senzilla, oi? 😉

fixat_alil

De vegades, al jugar a Scrabble en català, i tenint la L·L al faristol, cerquem la solució fàcil: l’AL·LÈ (la paraula més curta que podem fer en català amb l’ela geminada). I si tenim una L disponible, pensarem en l’AL·LEL… però què passa si tens una I i no una E? Per això, conèixer l’AL·LIL pot ser una gran solució!
Volem fer crèixer aquesta paraula al tauler? El més ràpid és fer un al·lilè (nom trivial del propí), i també tenim al·lílic  (relatiu o pertanyent al grup al·lil, que conté un grup al·lil).
Sense sortir del món de la química orgànica, podem trobar:
  • isoal·lil: propenil, radical univalent format per pèrdua d’un àtom d’hidrogen del propè.
  • al·lilamina: líquid d’una forta olor amoniacal utilitzat com a intermediari en la indústria farmacèutica.
  • al·liltiourea: sòlid preparat escalfant isotiocianat d’al·lil amb alcohol i amoníac.
En aquests casos, més que tenir les fitxes adients, el problema serà recordar aquests mots tan estranys!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.