AL·LIL (desembre 2017)

Al català l’ela geminada produeix una sonoritat molt maca a les paraules. De conegudes tenim il·lustració, el·lipse, al·leluia… Però en Scrabble no sempre ens venen les lletres adequades per fer aquestes paraules, i n’hi ha ben poques de curtes. Com a més comuns trobem til·la, il·lús, il·lès, ral·li... Però també trobem algunes poc comunes, com ara al·lè, hel·lè, al·lel o al·lil. Algú sap què és AL·LIL?

Doncs acabem l’any fent experiments químics. Si mirem al diccionari ens diu que és un grup alquil insaturat (amb fórmula CH2═CHCH2–). Vaja, una cosa ben senzilla, oi? 😉

fixat_alil

De vegades, al jugar a Scrabble en català, i tenint la L·L al faristol, cerquem la solució fàcil: l’AL·LÈ (la paraula més curta que podem fer en català amb l’ela geminada). I si tenim una L disponible, pensarem en l’AL·LEL… però què passa si tens una I i no una E? Per això, conèixer l’AL·LIL pot ser una gran solució!
Volem fer crèixer aquesta paraula al tauler? El més ràpid és fer un al·lilè (nom trivial del propí), i també tenim al·lílic  (relatiu o pertanyent al grup al·lil, que conté un grup al·lil).
Sense sortir del món de la química orgànica, podem trobar:
  • isoal·lil: propenil, radical univalent format per pèrdua d’un àtom d’hidrogen del propè.
  • al·lilamina: líquid d’una forta olor amoniacal utilitzat com a intermediari en la indústria farmacèutica.
  • al·liltiourea: sòlid preparat escalfant isotiocianat d’al·lil amb alcohol i amoníac.
En aquests casos, més que tenir les fitxes adients, el problema serà recordar aquests mots tan estranys!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.