UNÇA (octubre 2018)

Comencem l’octubre de 2018… Això significa que tenim nova paraula del mes, UNÇA! ;-)
Hem escollit aquesta paraula perquè té una Ç, sempre un pèl complicada d’utilitzar, i perquè és la mesura que prefereixen els anglesos… que visitarem a finals de mes al II Festival Internacional de Scrabble en Català a Torquay!
L’unça té múltiples definicions, però bàsicament, va vinculada al pes i la moneda. Com a pes té un valor molt variable, segons els països o les localitats. A Catalunya es considera que és igual a la dotzena part d’una lliura.
Si treballem en una joieria, l’unça pesa igual a 4 quarts o a la vuitena part d’1 marc (33,54 grams).
A l’edat moderna, l’unça era una moneda de 8 escuts d’or emesa a la península i als territoris americans que pesava 1 unça, equivalent a 27 grams.

Per aprofitar una unça que ja sigui al tauler de Scrabble, en català tenim el verb acunçar, que vol dir arranjar amb art o polir pedres precioses, i també escunçar-se, que significa escaure’s o coincidir.
 
Hi ha una herba amb aspecte de jonc menut que es diu junça o jonça, que no té fulles aparents i les seves flors són de color blau cel.
I ara vaig a mercat, que em cal una unça de pernil dolç… ;-D
fix_scrabble_català_unça_paraula
#paraulames #motsgabia #scrabblecatalà #scrabbleCAT #scrabbleencatalà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>